양재천 소슬집
Stay Soar – Studio_suspicion’s residential apartment block makes creative use of space with the skip floor concept

수상건축 | studio_suspicion

 

 

양재천 카페거리 인근에 새하얀 외벽이 눈길을 사로잡는 건물이 들어섰다. 비슷비슷한 건물들 사이에서 은근하게 존재감을 드러내고 있는 이 건물은 다세대주택 ‘소슬집’이다. 연면적은 채 300m2에 못 미치지만, 1개의 임대공간과 12개의 주거공간, 총 13개의 유닛을 품고 있는 풍성한 건물이다.

Stay_Soar is a multi-family housing project in Yangjaecheon Café Street. A total of 13 units were arranged in the 286.81m2 volume, including 12 residential units and a retail premises on the first floor. This was achieved by reducing the area of common use space in a typical floor plan to a minimum, by incorporating the skip floor layout. 

 

 

건축가는 좁은 면적을 효율적으로 활용하고자 스킵플로어 형식을 택했다. 자연히 내부 구조를 밖으로 드러내는 것이 설계의 핵심이 되었으며, 이러한 목표에 따라 매스의 윤곽과 창문의 위치가 결정됐다. 뿐만 아니라 백색 껍질로 둘러싸인 상층부와 골조가 드러난 저층부의 경계면에서도 반 층씩 어긋난 이 건물만의 독특한 공간 구성을 엿볼 수 있다.
여느 건물들과의 차이점은 또 있다. 담장을 두르기는커녕, 투시형 대문을 설치하고 와이어로 벽면을 구성해 1층의 개방감을 극대화 한 것이다. 물론 보안이 중요한 공동주택인 만큼, 실제로는 대문에 별도의 잠금장치를 달아 안전 문제도 해결했다.

백색 외벽으로 둘러싸인 상층부는 개방적인 저층부와는 사뭇 다른 느낌이다. 상층부 외벽은 백색 스타코로 마감했는데, 오염을 방지하기 위해 흔히 사용하지 않는 디테일까지 동원해 시공함으로써 오염의 걱정을 덜 수 있었다.
백색 껍질을 비집고 나온 4층의 계단은 저층부 골조와 마찬가지로 노출 콘크리트로 마감하여, 상층부의 백색 매스와 자연스러운 대조를 이루고자 했다.

 

 

 

 

Studio_suspicion tried to reveal the skip floor structure to the outside through the outline of the mass and the arrangement of the windows. An important element that determines the impression of the building is the circulation route around the border, where the upper part, covered with a white shell, meets with the lower part, which exposes the frame structure. The effect is also produced by moving along the building composition of the skip floor.
Since most of the outer walls, including the inclined wall, were planned with a white stucco finish, it was important to have a countermeasure against contamination by pollutants. The construction was completed incorporating several uncommonly used details, and the architects had the opportunity to inspect the actual performance of the finishing because the construction extended over a period of time in which fine dust and the rainy season continued back-to-back. 

 

 

 

각 층 평면의 중심부에는 계단실이 배치된다. 계단과 복도는 조경 마감에 주로 쓰이는 노란색 콩자갈 수지로 포장했다. 계단실이 외부라 미끄럽지 않아야 한다는 이유도 있었지만, 무채색 매스와 노란색 계단의 시각적 대비를 통해 동선의 흐름을 직관적으로 표현하려던 이유가 더 크다. 소슬집의 계단실은 단순한 통로를 넘어, 빛과 바람이 스미는 작은 거실이자 마당의 역할을 할 것이다.

 

 

 

The stairs on the 4th and the 5th floors jut out from the middle of the white shell and are finished in exposed concrete like the lower floor. The floor of the staircase and the corridor is finished in a beige color resin bonded surfacing system. Since the staircase is located on the outside, the designers chose a non-skid landscaping paver. It is possible to read the flow of a line through this nimble appearance of yellow staircases crossing between the achromatic mass. Instead of having a stairway that is to be passed and overcome in a hurry, the designers tried to create a small living room and front yard out of a stairway, where wind and light permeate.
Considering the importance of security in an apartment block, a lock was installed on the main entrance to the building in addition to having a lock on the front door of each unit. The structures on the first floor also contribute to security in a natural way without the need for a fence; they are finished with wires and a see-through gate, providing the balance of openness and security necessary on the first floor. 

 

단위 유닛 계획에서 특히 초점을 맞춘 부분은 12가지 삶의 모습을 담는 12개의 집을 만드는 것. 이를 위해 화장실과 다용도실은 물론, 가구 배치까지도 세심하게 조절했고 집마다 창문의 크기나 위치도 달리하여 개별성을 확보했다. 402호는 스킵플로어를 집 안에 적용한 복층형 구조이고, 501호는 다락을 통째로 이용할 수 있어 전용 면적이 가장 넓다. 또한, 모서리 쪽에 창을 낸 202호, 203호, 502호에서는 비교적 큰 창이 선사하는 개방감을 즐길 수 있으며, 보통의 창을 가진 다른 집에는 그만큼 넓은 수납공간이 마련된다. 입주자들은 창과 수납, 개방감과 아늑함 사이에서 자신의 취향에 따라 집을 선택하게 된다. 

 

 

 

 

The area of each respective unit is small, but the layouts of the bathroom, utility room, furniture, sockets and so on have been carefully arranged in order to accommodate various lifestyles. The designers also made sure that there is individuality in each unit by incorporating different window locations in each one. Unit 402 for instance shows how the skip floor layout is realized internally. Unit 501, which is connected to the attic, features the largest sense of space among all the units, and is used by the building owner as the master bedroom cluster. Units 502, 202, and 203 have openings that are more spacious compared to other units thanks to the windows installed on corners.

 

 

 

 

하나의 건물이 옳게 지어지려면 관련된 전문가들이 각자의 일을 옳게 처리하면 된다. 그런 측면에서 소슬집의 시공자는 누구보다도 올바랐다. 도면이 원하는 바를 설계자보다 깊게 이해했다. 미정이었던 디테일은 대부분 시공자에 의해 완성되었고, 때로 비어있는 부분을 적절히 채워주기도 했다. 건축가로서 더 없이 안심되고 든든한 과정이었다.

 

 

 

 

For the rest of the units with ordinary windows, the architects augmented the sense of space with larger built-in storage space and walls. Tenants are able to shop for a residency according to their preference for different options of windows, storage, openness and coziness. In order to properly construct a successful building, it is important that all professionals involved cooperate and work to a high standard. In the case of Stay_Soar, the architects were delighted with the competent and dedicated workmanship of the contractor. The contractor demonstrated a profound understanding of what the drawings demanded, and was responsible for completing many of the undecided details, filling in the blanks appropriately at the right time. This resulted in a collaboration process that was reassuring and reliable beyond words, and evident in the finished building.

 

 

 

 

작품명: 양재천 소슬집 / 위치: 서울특별시 서초구 양재동 / 설계: 수상건축 / 책임건축가: 조수영, 박태상 / 구조: 누리구조엔지니어링 / 시공사: 이립건설 주식회사 / 용도: 다세대주택, 1종근린생활시설 / 대지면적: 146.40㎡ / 건축면적: 87.75㎡ / 연면적: 286.81㎡ / 건폐율: 59.94% / 용적율: 195.91% / 규모: 지상5층 / 주요 구조: 철근콘크리트구조 / 외장 마감재: 스타코, 후처리노출미장, 콩자갈수지포장 / 내장 마감재: 실크벽지, LG창호, 데코타일 / 완공: 2019 / 사진: Edward R. Jr.
Project: stay_soar / Location: Yangjae-dong, Seocho-gu, Seoul, South Korea / Architects: studio_suspicion / Architect in charge: Sooyoung Cho, Taesang Park / Structural engineer: Noori structural engineering / Construction: Ileap const. / Use: Residential (Multiplex housing unit) / Site area: 146.40㎡ / Bldg. area: 87.75㎡ / Gross floor area: 286.81㎡ / Bldg. coverage ratio: 59.94% / Gross floor ratio: 195.91% / Bldg. scale: 5 above ground / Structure: Reinforced concrete / Exterior finishing: White stucco, Exposed concrete, Resin bonded surfacing systems / Interior finishing: Silk wallpaper, LG window, Deco tile / Completion: 2019 / Photograph: Edward R. Jr.