제주 삼달오름
Samdal Oreum; Two homes in Jeju inspired by local volcanic geological formations

포머티브 건축사사무소 | Formative Architects

 

 

제주도 전역에서 곧잘 마주치게 되는 작은 화산 ‘오름’. 제주 동남쪽 어느 한적한 마을 어귀에 두 개의 오름이 솟아났다. 주택펜션인 ‘제주 삼달오름’이다. 분화구를 닮은 형태부터 삼달이라는 지명을 붙인 이름까지 요소마다 오름을 연상케 한다.
‘삼달오름’이 자리한 삼달리는 바다가 지척에 있는 마을이다. 하지만 부지 주변은 울창한 나무들로 둘러싸여 있어, 정작 부지에 서 있자면 바다의 광활함보다 숲의 아늑함이 더 진하게 느껴진다.
건축주는 이 땅에 어머니를 위한 집과 제주를 찾은 이들이 편히 쉬어갈 수 있는 숙소를 만들고자 했다. 특정한 개인과 불특정한 다수, 각각의 독립성을 보장하면서도, 서로 간의 상충된 욕구를 동시에 만족시킬 수 있는 공간은 어떤 모습일까?

The client requested two things for their building, on Jeju Island, which were to create a satisfying main residence – called the mother’s house – and a secondary accommodation for guests.
When the designers started thinking about what was meant by “mother house”, they came up with the image of a mother’s embracing arms: what features of Jeju could remind one of the image of a mother’s embrace? Before long, “oreum” came to mind; there are more than 300 oreums (volcanic cones) in Jeju and each of them embrace a warm central core. Warmth is in the center; that is how the project began.

 

 

 

작품명: 제주 삼달오름 / 위치: 제주도 서귀포시 성산읍 삼달리 / 설계: 포머티브 건축사사무소 – 고영성, 이성범 / 설계담당: 변주현 / 용도: 단독주택 / 대지면적: 865m2 / 건축면적: 203.33m2 / 연면적: 169.99m2 / 규모: 지상 2층 / 높이: 5.71m / 건폐율: 23.51% / 용적률: 19.65% / 구조: 중목구조, 철근콘크리트구조, 철골구조 / 외부마감: 신청고벽돌타일, 적삼목, 구로철판, THK24 투명 로이복층유리, 알루미늄 징크 / 내부마감: 테라조타일, 강마루, 수성페인트, 합판 / 구조설계: 터구조 / 시공: 전성호 / 설계기간: 2018.6~2018.11 / 시공기간: 2018.12~2019.9 / 준공: 2019.10 / 사진: 포머티브 건축사사무소 제공

Project: Samdal Oreum / Location: Samdal-ri, Seongsan-eup, Seogwipo-si, Jejudo, Korea / Architects: Formative architects– Youngsung Koh, Sungbeom Lee / Designer: Juhyun Byun / Site area: 865m2 / Bldg. area: 203.33m2 / Gross floor area: 169.99m2 / Structure: wooden structure, reinforced concrete structure, steel structure / Exterior finishing: brick tile, redcedar siding, hot rolled steel sheet, THK24 Low-E double pane glass, aluminum zinc sheet roof / Interior finishing: terrazzo tile, wooden floor, water paint, plywood / Structural engineering: Teo Structure / Construction engineering: Sungho Jeon / Design: 2018.06~2018.11 / Construction: 2018.12~2019.9 / Completion: 2019.10 / Photogragh: Formative architects

 

 

 

 

‘어머니’에서 그 실마리를 찾는다. ‘어머니의 집’이라는 프로그램은 ‘어머니의 품’이라는 이미지로, 모든 생명의 근원인 ‘어머니 대자연의 품’이라는 이미지로 확장된다.
제주 곳곳에 300개가 넘게 분포해 있는 오름은 제주다운 대자연의 품 그 자체였다. 움푹 파인 오름의 분화구는 따듯함을 가진 공간으로 치환됐고, 그렇게 제주의 오름은 삶을 품는 공간으로 진화했다.

기다란 모양의 부지에는 오름을 닮은 두 개의 비정형적인 매스가 놓였다. 도로 쪽 매스는 어머니의 집이고 그 뒤쪽 매스는 독채 펜션으로, 둘 다 원형 평면을 기본으로 하고 있다. 분화구에 해당하는 원형 평면의 중심부가 마당이 된다는 점도 똑같다. 다만 그 성격은 건물에 따라 달라진다. 주택에서의 마당이 일상의 배경이라면, 펜션에서의 마당은 일상의 벗어나게 해줄 유희적 장치이다. 형태는 단순하지만, 건물 용도에 따라 마당의 쓰임새를 달리함으로써, 다양한 해석의 여지를 남겨두고자 한 것이다.

 

 

 

 

 

Dilemma of regionality
Whenever faced with projects on Jeju, the concern is how to reflect the unique features of the island within the architecture; it is not always easy to express local vernacular styles through architecture. There runs the risk of the approach becoming childish or one-dimensional.
Consequently, Samdal Oreum tried to reflect local features more drastically, eschewing a one-dimensional approach as a result.

A couple of Oreum
The site is located in the southeastern part of Jeju, near to a tranquil seaside town. Despite its proximity to the sea, the ocean is invisible because of surrounding trees, and the long, flat shape of the site.
Samdal Oreum combines dwelling spaces with accommodation. Its design should guarantee personal privacy with the universal needs of the guests at the same time. Therefore the architects placed two masses on the ground which represent an atypical oreum form.
The center of the oreum will be used as a personal garden for the house, and the playground for the accommodation at the same time. Throughout, intuitive but non-simple spaces leave the potential for diverse relations.

 

 

 

 

Space composition of a single-wing house
Each house has a single-wing space composition. Due to the warm climate in Jeju, the designers planned a single-wing form rather than multiple wings. They also inserted multiple openings toward the courtyard to minimize the influence of prevailing winds. A single-wing house has more efficient space composition for the utilization of outdoor space than a house with multiple wings, offering more room and stability.

 

 

 

 

제주의 지역성은 오름을 닮은 형태뿐 아니라, 건물의 구조와 공간 배치에도 영향을 미쳤다. 채광과 통풍에 유리한 홑집 구조를 택한 것도 대부분의 개구부가 중정 쪽에 몰려 있는 것도, 모두 제주의 기후 특성이 반영된 결과다.
건물 안으로 들어가면 목조 기둥과 콘크리트 벽체가 커다란 비정형적인 박공지붕을 받치고 있는 모습을 보게 된다. 여기서도 여전히 지역색이 짙게 풍긴다. 지붕 서까래부터 기둥까지, 목재로 이루어진 구조체들이 실내에 그대로 노출되어 있는데, 전통적인 제주 돌집에서도 이러한 방식으로 건물의 구조를 드러내 보이곤 한 까닭이다. 결과적으로 내부 공간에 적극적으로 드러난 목재는 지역색도 살리고 실내 분위기도 한층 아늑하게 만드는 열쇠가 되었다.

 

 

 

 

 

The shape of the structure
A wooden structure comprising vertical and horizontal members has long been used as a traditional framework. The architects focused on the possibility that such structures could create an atypical appearance when they are gathered with diverse degree. This is the reason for which this building has a hybrid structure. The architecture takes the form of an oreum, thanks to a complex wooden structured roof supported by the complementary use of concrete in the walls, over a timber frame. The architects opted for that composition in order to be able to accommodate wide open windows under the rafters, the concrete being reinforced by the wooden structure in a way that wasn’t possible to realize using only concrete beams. In so doing, the wooden columns of the structure were exposed, and the interior tone could be soft.
The curved beam, that was not achievable with wood due to its form, was replaced with a steel structure and steel pipes. This alternative provided an efficient construction solution, with the ability to design a freeform roof and contribute positively to structural aesthetics.
Consequently, the detail of the joints between concrete, steel and wooden structures was important. The designers made a considerable effort, using manufactured metal hardware on the joint details, to prevent mounting costs.
In the interior, the ceilings expore the roof rafters, hinting at the traditional roof structures of Jeju stone houses.

Depiction of local features in architecture
This project raises the question as to whether an impression of existing sites and places, depicted in new architectural forms, is right or not. Despite deliberately seeking to integrate local features of traditional Jeju architecture within the designs, the architects’ hope is that this approach to architecture has more meaning than simply following intuition or superficially copying vernacular styles.