인제주택
Inje Residence, Seolak Mountain; A contemporary residence makes use of a traditional Korean courtyard arrangement to maximize the potential of a hilly site

YKH Associates

 

 

설악산 기슭에 자리 잡은 인제주택은 주변 맥락과의 대화 속에서 탄생한 이다.
수려한 산세를 즐길 수 있는 경사지라는 부지 특성을 고려하여, 여러 매스가 마당을 중심으로 군집을 이루는 전통 건축의 배치방식을 적용했다.
400m2 규모의 집은 네 개의 직사각형 매스로 구성된다. 거실과 식당, 주방과 욕실, 안방, 그리고 게스트룸 매스다. 기능에 따라 주택을 네 개의 영역으로 구분한 뒤 독립된 매스에 분할 배치함으로써, 대부분의 실이 1층에 자리하여 자칫 어수선해질 수 있었던 문제를 해결하고, 각 영역의 기능과 성격도 더욱 명확히 할 수 있었다.

One of the main challenges in designing this villa, which is located in the foothills of Seolak Mountain, was to respond to the context of its site. Given the hillside location, the solution was to adapt an ancient design – that of a traditional Korean courtyard. In line with the natural topography, four stepped volumes are arranged to form a courtyard. The 400m2 house, with five beds and four baths, has four wings: a master suite wing, a living and dining wing, a kitchen and amenity wing, and a guest and gallery wing.

 

 

작품명: 인제주택 / 위치: 강원도 인제군 용대리 / 건축 설계: YKH Associates / 대표 건축가: 홍태선 / 디자인팀: 상대정, 김원진 / 건축주: 평안 L&C / 시공: 이인시각 / 대지면적: 1,121m2 / 건축면적: 400m2 / 완공: 2014.9 / 사진: 정동욱, YKH Associates

 

 

각 매스들은 마당을 사이에 둔 채 서로 마주 보고 있다. 한국 전통건축에서 흔히 볼 수 있는 ‘ㅁ’자형 배치다. 건물 중앙에 조성된 마당은 생활의 중심 공간이 된다. 여러 기능이 교차하고 설악산의 풍경을 집 안으로 끌어들이는 중정에서 가족들은 그들만의 이야기를 만들어 갈 것이다.
이러한 내부지향적 구조는 근처에 위치한 묘지나 주변 집들로부터 가족들의 사생활을 보호하며 고요하고 사색적인 분위기를 조성하는 역할도 한다.
네 개의 매스는 부지 경사에 따라 각기 다른 레벨에 배치된다. 매스들의 교차점에는 다양한 레벨의 열린 공간이 형성되며, 이러한 열린 공간은 수평 보와 테두리 보 등의 구조와 결합하여 진입로, 차고, 빛우물을 만들어 낸다. 또한, 공간 속에서 새로운 경계를 형성함으로써 외부 공간과의 다양한 관계를 이끌어낸다.

 

 

 

The internal courtyard, which the volumes look onto, accommodates various family activities. It also provides a mountain view through its center opening, which enhances the quiet and contemplative aura and avoids the unpleasing view of a neighboring tomb and the adjacent hut.
In keeping with the Korean courtyard style, local and natural materials were used, which were also cost-effective. The Korean ‘giwa’, a form of ceramic tile used in old traditional roof construction, was applied on the walls, kneaded with a specially colored mortar to emphasize the horizontality of the façade, along with the overhanging local granite stone roofs.

 

 

 

 

This traditional yet modernized design also made use of sustainable and passive design strategies. Instead of using oil- or LPG-generated heating systems, which consume large amounts of energy, a more efficient geothermal system was adapted by digging down 154m into the ground. A grass rooftop acts as insulation and helps avoid heat buildup, substantially reducing the energy consumption and cost of maintenance.

 

 

 

자연스러우면서도 지역색이 느껴지는 재료들은 이 집에 한층 더 특별한 색을 불어 넣는다. 경사진 땅속으로 사라지는 듯한 자연석 담장, 전통 기와와 몰탈을 교차시키며 쌓은 외벽, 수평선을 강조하는 석재 지붕 등, 인근 지역에서 구할 수 있는 자연 재료만이 마감재로 사용되었다.
외관뿐 아니라 유지 관리 측면에서도 자연적이다. 친환경 주택답게 화석 연료 대신 지열을 주 열원으로 활용하고 옥상 녹화를 통해 단열 효과를 높임으로써, 에너지 소모와 유지 관리비를 대폭 절감했다.

 

 

The four volumes are positioned at different levels in order to respond to the sloped site; spatially, each volume is arranged in the form of Korean traditional houses. The living quarter is divided into sections, as the individual volumes are separated by outdoor spaces. The corridor is a mediator between outdoor and indoor space; as these four integrated volumes are positioned at different heights, various levels of openings are deployed. In the construction, continuous wall girders with horizontal beams lift the structure to create voids; these are openings for the entryway and garages, to allow light in and provide views outwards. Each opening frames a new boundary, and brings with it a new relationship between the indoor and outdoor space.