아이뜰 유치원
The serpentine interior playscapes of Iddeul Kindergarten match the rolling mountainous landscape outside.

이손건축 | ISON Architects

 

 

경기도 용인 수지는 신도시보다는 젊은 도시라는 표현이 더 어울리는 지역이다. 차로 20분이면 강남에 갈수있을 만큼 서울과의 접근성이 뛰어나 서울에 활동 기반을 둔 젊은 층이 많이 거주하고 있다.
수지의 또 다른 특징은 다도해처럼 넓게 퍼져있는 구릉들 사이에 자리하고 있다는 점이다. 이러한 입지 덕분에 아파트 단지들도 풍부한 녹지를 접하고 있는데, 이는 노후를 보낼 주거지를 찾는 베이비붐 세대에게 상당히 매력적인 요소로 작용한다. 즉, 수지에는 젊은 층과 은퇴를 노년 층의 삶이 얽힌, 특별한 생태계가 형성되어 있는 셈이다. 자연스럽게 보육 시설의 중요성은 강조되기 마련이다.

Iddeul Kindergarten is located in Suji, a satellite city of Seoul, around one hour’s drive away by car. The project site sits at the foot of rolling hills, facing a shallow valley to the north.
The kindergarten has to accommodate approximately 360 children, divided into 18 classes containing 20 children per class.

 

 

 

작품명: 아이뜰 유치원 / 위치: 경기도 용인시 수지구 상현동 / 건축가: 손진(이손건축) / 디자인팀: 정석훈 / 대지면적: 2,503m2 / 건축면적: 495.135m2 / 연면적: 2,939.8m2 / 외장재료: 시멘트 벽돌, hold block, 송판 무늬가 새겨진 노출 콘크리트 / 시공기간: 2014~2015 / 사진: 김종오
Project: Iddeul Kindergarten / Location: Sanghyun-dong, Suji-gu, Youngin, South Korea / Architect: Jean Son (ISON Architects) / Design team: Seoghoon Jung / Site area: 2,503m2 / Bldg. area: 495.135m2 / Gross floor area: 2,939.8m2 / Materials: cement brick, hold block, pinewood texture on exposed concrete / Project year: 2014~2015 / Photographs: JongOh Kim

 

 

유치원 부지로는 북쪽으로 경사진 땅이 주어졌다. 비어있는 대지에는 대부분 아파트 단지가 들어섰기 때문에 이 경사지마저도 남겨진 몇 안되는 부지 중 하나였다. 처음으로 부지를 찾아갔던 날, 이곳에 마을과 같은 유치원이 들어선 모습을 상상했다. 분절된 덩어리들이 모여서 이루어진, 군집형의 어린이 공동체다.

주어진 조건은 까다로웠다. 건폐율은 20%, 높이는 3층 이하로 짓되, 18개의 교실 마련은 필수였다. 게다가 각 층은 단차 없는 평면으로 이루어져야 했다. 이를 위해 지상층으로 인정받을 수 있는 곳에는 전부 교실을 배치하고, 부대시설은 대부분 지하에 두는 방법을 택했다. 이때 지하를 가장 적게 절토하기 위해 기단부의 형태는 명확한 장방형으로 계획했으며, 그 위에 네 개의 분절된 매스를 올려두는 방식을 제안했다.

 

 

 

 

 

네 개의 매스는 조금씩 각도가 틀어진 채, 미세한 높이차를 유지하며 지형을 따라 자연스럽게 올라간다. 외부에서는 매스별로 분리된 듯 보이지만, 내부에서는 모두 같은 레벨을 유지하며 하나의 연속적 평면을 만든다. 아이들은 숲속에 놓인 서로 다른 크기의 상자들을 넘나들며 즐겁게 뛰놀고, 그 모습은 복도를 따라 파노라마처럼 펼쳐질 것이다.

 

 

 

 

 

At the basement level, the architects placed a low, 23m x 48.5m rectangular concrete box; the rooms inside have diverse ceiling heights according to their needs.
The basement acts as both a physical footing and creates programmatic bonds with the rooms above, where 18 classrooms and rooms with other functions are arranged as a congregation of five volumes, of different sizes and with increasing heights. The building responds to the surrounding topography while retaining an urban image.
The basement contains two playrooms, a faculty room, a kitchen and two studios, with a big auditorium at the center in a generous layout.

The 18 classrooms above are arranged along a snaking corridor, in a way that provides a panoramic sequence of playscapes for the children on one side, and views of the surrounding landscape on the other.

 

 

As a consequence of the encounter between the basement, which is half immersed in the mountainside, and the precise geometric array of the five attached volumes, different types of outdoor spaces are created.
The architects used exposed concrete, with a fingerprint finish, for the basement; on the other hand, for the upstairs classrooms, reinforced concrete volumes were enveloped with cement bricks, intentionally showing their ‘wrap’.
One of these five volumes, which contains the entrance hall, is skinned in dark metal sheets.