고스트키친
The Ghost Kitchen startup is a new shared kitchen culture for aspiring food businesses

지오바니디자인웍스(주) | Giovanni Design Works co., ltd.

 

 

‘공유’라는 가치가 사회 패러다임을 바꿔가고 있는 요즘, 오피스와 숙박, 차량에 이어 주방이 공유경제의 새 영역으로 주목받고 있다. 공유주방은 설비를 갖춘 주방을 빌려주는 시스템인데, 투자 위험을 최소화할 수 있어 요식업 창업의 합리적 출발점으로 각광받는 추세다.
그중에서도 ‘고스트키친’은 배달에 특화된 공유주방이다. 한 공간에 다수의 독립된 주방을 마련하고 각각 다른 음식점이 입점하는 형태로, 배달음식 시장의 급성장에 힘입어 고스트키친 역시 서울의 주요 상권으로 지점을 확대해가는 중이다. 압도적인 유동인구 수를 자랑하는 강남역점은 고스트키친 2호점으로 총 27개의 개별 주방을 갖추고 있으며, 더불어 이용자들의 편의를 위한 푸드코트형 식당 ‘라운지’와 직원들이 근무하는 ‘사무실’도 함께 마련되어 있다.

As the value of ‘sharing’ is changing the social paradigm, kitchens are attracting attention as a new area of the sharing economy after offices, accommodations and vehicles.
The Ghost Kitchen – a shared kitchen startup – caters for aspiring food businesses who as yet do not have kitchen facilities of their own.

 

라운지 | Lounge

 

 

프로젝트명: 고스트키친 라운지 / 위치: 서울특별시 서초구 서운로 142-4, B1F / 사무소명: 지오바니디자인웍스(주) / 대표 디자이너: 조주열 / 디자인팀: 김은정, 박지현 / 시공: 박홍현 / 건축주: 주식회사 단추로끓인수프 / 용도: F&B / 면적: 350.86㎡ / 106.14PY / 설계기간: 2019.8.8~9.10 / 시공기간: 2019.9.17~11.7 / 바닥마감: 콩자갈에폭시 / 벽마감: 도장, 스터드 / 천정마감: 도장, 파워바, 함석 / 사진: 최주연_고스트키친
Project name: Ghost Kitchen Lounge / Location: B1F, 142-4, Seoun-ro, Seocho-gu, Seoul / Office name: Giovanni Design Works co., ltd. / Representative designer: Cho jooyul / Design team: Kim Eunjung, Park Jihyun / Construction: Park Honghyun / Client: Button Boiled Soup co., ltd. / Use: F&B / Area: 350.86㎡ / Design period: 2019.8.8~9.10 / Construction period: 2019. 9.17~11.7 / Floor finishing: Pebble Epoxy / Wall finish: Paint, Stud / Ceiling finish: Paint, Power-Bar, Galvanized steel sheet / Photo: Choi Juyeon_GHOST KITCHEN

 

 

 

 

 

공유 주방에서 출발하는 새로운 문화, 고스트키친 라운지

주문한 음식은 옆 건물 지하에 마련된 ‘라운지’에서 먹을 수 있다. 업체와 고객이 만나는 공간인 만큼, 고스트키친의 철학을 녹여 내고자 했다. 청결은 기본으로, 합리성과 경제성 등 브랜드가 추구하는 가치를 선형 조명과 금속을 이용한 인테리어를 통해 시각화했다.
바닥에는 자갈 느낌의 마감재를 깔고 곳곳에는 조화를 배치하여, 세련되면서도 아늑한 분위기를 연출했다.
금속, 자갈, 조명, 비비드한 색감의 오브제 등은 이곳을 고스트키친만의 감성이 녹아있는 주방으로 탈바꿈시키며, 고객들에게 공유주방에 대한 긍정적 이미지를 심어준다.

 

 

 

 

 

 

Ghost Kitchen Lounge

In the Ghost Kitchen lounge, customers experience a new and positive image of a shared kitchen, while gaining a sense of the brand. This is a front-line place where the kitchen is highly visible, so cleanliness is a basic requirement. The designs reveal the company’s identity in a variety of visual ways, such as through lighting and the use of metallic finishes that extend to various surfaces. To convey an aesthetic that is both clean and comfortable, the floor is composed of natural gravel-like material, harmonized everywhere to increase the impression of an abundance of space. The contrast between metal, gravel, lighting and color was interpreted as a brand sensibility of Ghost Kitchen, offering a non-typical kitchen experience.

 


 

사무실_8층 | Office_8th floor

 

집처럼 편안한 일터, 고스트키친 사무실

고스트키친 직원들을 위한 사무실은 같은 건물 8층과 9층에 자리한다. 인테리어의 메인 컨셉은 ‘집처럼 편안한 일터’다.
이를 위해 경량 철골조의 메탈스터드를 주요 자재로 선택했다. 메탈스터드로 만들어진 구조체는 넓은 공간을 잘게 구획하고, 그렇게 구획된 공간은 서로 다른 업체들에 의해 ‘공유’된다. 즉, 메탈스터드는 공유의 가치를 이끌어내는 시작점에 있는 재료인 셈이다.
그 의미에 주목하여 사무공간에도 메탈스터드를 주된 공간 분할 요소로 사용했다. 다른 마감재로 가려진 채 그저 묵묵히 공간을 지탱하는데 그쳤던 주방에서와는 달리, 사무공간에서는 메탈스터드를 그대로 노출시켜, 공간 구획 요소로서의 역할을 적극적으로 드러냈다.

 

 

프로젝트명: 고스트키친 오피스 / 위치: 서울특별시 서초구 서운로 142-4, 8~9F / 사무소명: 지오바니디자인웍스(주) / 대표 디자이너: 조주열 / 디자인팀: 김은정, 박지현 / 시공: 박홍현, 박정석, 이현규 / 건축주: 주식회사 단추로끓인수프 / 용도: 오피스 / 면적: 8F_282.6㎡ / 9F_275.88㎡ / 설계기간: 8F_2019.6.1~17 / 9F_2019.12.2~13 / 시공기간: 8F_2019.6.20~7.16 / 9F_2019.12.16~2020.1.14 / 바닥마감: 8F_우드후로링 / 9F_강마루 / 벽마감: 8F_도장, 타일, 유리, 스테인레스스틸 / 9F_도장, 스터드 / 천정마감: 8F_도장 / 9F_도장 / 사진: 8F_연남공방 / 9F_최주연_고스트키친
Project name: Ghost Kitchen Office / Location: 8~9F, 142-4, Seoun-ro, Seocho-gu, Seoul / Office name: Giovanni Design Works co., ltd. / Representative designer: Cho jooyul / Design team: Kim Eunjung, Park Jihyun / Construction: Park Honghyun / Client: Button Boiled Soup co., ltd. / Use: Office / Area: 8F_282.6㎡ / 9F_275.88㎡ / Design period: 8F_2019.6.1~17 / 9F_2019.12.2~13 / Construction period: 8F_2019.6.20~7.16 / 9F_2019.12.16~2020.1.14 / Floor finishing: 8F_Wood Fringing / 9F_Wood Fringing / Wall finish: 8F_Painting, Tile, Glass, Stainless Steel / 9F_ Paint, Stud / Ceiling finish: Painting / Photo: 8F_Yeonnam Workshop / 9F_Choi Juyeon_GHOST KITCHEN

 

 

 

바닥부터 천장까지 이어진 메탈스터드 벽체와 곳곳에 배치된 다양한 높이의 파티션은 묘한 긴장감을 형성하며 이곳이 일터임을 인지시켜 준다. 뿐만 아니라 비비드한 색감의 가구나 파티션은 공간에 활력을 더하는 포인트가 되고 있다.
바닥재로는 나뭇결이 살아있는 떡갈나무 패널이 사용됐다. 빌딩 숲속에 나의 휴식처를 옮겨 놓은 것 같은 따뜻함을 느끼게 해줄 목재 패널과, 고스트키친의 정체성이 반영된 직선 금속의 조합은 주거와 일의 동등함을 의미한다.

책상은 일렬로 배치해 공간 활용의 제약이 없도록 했고, 넓게 트인 시야와 다양한 소통의 장으로 활용될 수 있는 편안한 공간을 조성하여, 실무자들이 생활하기에 쾌적한 환경을 제공했다.

 

 

 

 

 

Ghost Kitchen Office

One of the most popular materials used in the shared kitchen was a studded metal surface on a lightweight steel frame. It is the primary material common to all the spaces, but ordinarily this is an invisible material. The architects used this simple and clunky material, which is the main partition in the kitchen, as the main spatial division of the office space too. Given its success within the kitchen for keeping the space reasonably quiet, the designers wanted to utilize its acoustic properties in the office space too, giving it a prominent role. The appearance of the wall, which vertically supports the floor and ceiling, looks simple and attempts to express smooth communication among the members. Such a silent material was used alongside the oak flooring, where the grains of the wood have a living quality.

 


 

사무실_9층 | Office_9th floor

 

 

 

 

 

Work and home should provide equal comfort.

Indoor planting, which makes building users feel as if they are in a warm and homely environment, and clean, metallic lines contrast and complement each other, bringing a domestic feeling to the workplace. The linear metallic partitions accentuate the cleanliness of the space, rather than being a cold feature; these are offset against the vitality of the warm-colored orange furniture. Desks are arranged in rows, so as to be free of restrictions in movement, space being important in this food-based area. This provides a pleasant environment for workers; the space was created to facilitate a wide range of visually open views and comfortable and diverse fields of communication.