아산나눔재단 사옥
Melts into the city with facade variation 

와이즈건축 | WISE architecture



아산나눔재단은 중구 신당동 옛 한양도성 외곽에 자리한다. 서측으로 남산과 다산성곽길을 향하고, 장충동과 압구정동을 잇는 동호대로에 접해 있어 도시, 역사, 지리적으로 중요한 맥락에 놓인다.
지하3층, 지상8층 규모의 건물에 공용 및 교육공간, 주차공간, 파트너 대여공간 및 재단 업무공간, 그리고 옥상라운지 네 영역이 수직으로 구성된다. 교육공간은 건물 저층부에 두어 다양한 교육 프로그램을 수용할 수 있도록 열려 있고, 공용공간과 분리된 임대공간과 재단사무실은 상층부에 배치하였다. 최상부 옥상에는 정원과 라운지를 두어 남산으로 풍경을 열어두었다.

The Asan Nanum Foundation, located in Shindang-dong Jung-gu Seoul, lies in a historical and geographically crucial urban context that connects Jangchung-dong and Apgujeong-dong to the north and south, towards the Namsan mountain and the Seoul City Wall trail to the west.
Inside the building – which has three stories below and eight above ground – five different spaces stack vertically: a common and educational space, parking space, rental space, workspace for the foundation, and a rooftop lounge. Educational spaces are placed in the lower part of the building to accommodate various external education programs. The public space and the separated workspace for the foundation, as well as the lease space, were placed on upper
 floors. On the roof, the garden and lounge open out towards scenic views of Namsan mountain.


한 변의 길이가 18m인 정방형 대지는 3면이 도로에 면해 있다. 좁고 긴 건물의 내부공간을 최대한 확보하기 위해 건물 뒷쪽 깊숙이에 ‘ㅡ 자형’ 코어를 두고 전면에는 간결한 포스트텐션 구조로 10mx15m 크기의 무주공간을 만들었다. 최소한의 포스트텐션 기둥과 보로 이루어진 간결한 구조는 균질한 격자의 외피와 나란히 공간 안팎의 간결성을 강조한다.
외피는 알루미늄 압출 방식을 이용해 창호와 외부 블라인드 EVB가 일체화되도록 설계하였다. 평면 부재 287개, 단면 부재 834개의 압출 금형을 제작해 만든 커튼월은 폭200mm로 건물 높이 최고 40m까지 일정하게 설치되었다. 균질한 선으로 구성된 외피는 접지부부터 최상부까지 군더더기 없이 일정하게 마무리되었다.
균질한 격자 외피는 “균등한 기회를 제공해 미래의 청년 기업가를 기른다”는 재단의 철학을 상징한다. 한 개 층을 여러 개로 분절한 격자는 도시에서 건물의 스케일을 모호하게 만들어 좁고 높은 건물의 위화감을 없앤다. 건물은 멀리서 보면 높아 보이고, 가까이가면 친근하게 다가온다.
각각의 단위 모듈 창에는 계절, 기후, 시간에 따라 자동으로 채광 조절이 가능한 외부 블라인드를 적용하여 쾌적한 실내 빛 환경과 효율적인 에너지절약이 가능하도록 하였다. 외부 환경에 반응하는 블라인드를 설치해 지속 가능한 친환경 공간을 제공하는 한편, 건물의 다채로운 입면을 만들어 내어 다양한 표정을 가진 현대 도시와 조화를 이룬다.


.


Three sides of the 18m-long site face a road. In order to maximize the space inside such a long and narrow building, the ‘I-shaped’ core was placed on the rear side of the building, and a small post-tension structure was set on the front. The compact structure of the minimal post-tension columns and beams emphasizes the conciseness of both the inside and outside space, alongside a homogeneous lattice envelope.
The exterior of the building was designed to integrate the window blinds with the EVB (External Venetian Blind) using an aluminum extrusion method. Curtain walls, made of extruded molds of 287 flat members and 834 cross-section members, were installed up to a maximum height of 40m with a width of 200mm. The outer shell consisted of homogeneous lines and was finished as a whole from the ground to the top.

.


The homogeneous grid envelope symbolizes the Asan Nanum Foundation’s philosophy of “providing equal opportunities and raising future youth entrepreneurs”. The grid, which is divided into several floors, obscures the scale of the building within the city, and eliminates the uncomfortable perception of it being too tall or narrow for its context. The building looks high from a distance but appears less so, when viewed up close.
Each window unit module is equipped with an external blind that can automatically adjust lighting according to season, climate, and time, thus enabling a pleasant, well-lit, indoor environment and allows for efficient energy savings. Responsive to the outside environment, the blinds functionally provide a sustainable space and aesthetically create a varied façade for the building that blends into a city of such diverse expressions.


작품명: 아산나눔재단 사옥 / 위치: 서울시 중구 동호로 208 / 건축설계: 와이즈건축 / 조경설계: 뜰과 숲 / 조명설계: 이온 에스엘디 / 용도: 업무시설(사무소), 교육연구시설, 근린생활시설 / 대지면적: 327.0m2 / 건축면적: 191.69m2 / 연면적: 1,788.86m2 / 규모: 지하3층, 지상8층 / 높이: 36.42m / 주차: 기계식 주차 14대 / 건폐율: 58.62% / 용적률: 333.39% / 구조: 철근콘크리트구조 / 구조설계: 서울구조E&C㈜ / 시공: 주.이안알앤씨 / 기계설계: 주.민성엔지니어링 / 전기설계: 기술사사무소 우림전기 / 설계기간: 2015.8~2016.5 / 시공기간: 2016.6~2017.9 / 건축주: 재단법인 아산나눔재단 / 사진: 노경

 

.